فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد هدایتی منظور*، مجید محمدیان شمیم، مجید شریفی رهنمو صفحات 1-18

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مهارت های ارتباطی با فرسودگی تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان می باشد که در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بوده و حجم جامعه موردنظر 7087 نفر می باشد. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است که از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبی 460 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از دو پرسشنامه استاندارد؛ آزمون مهارت های ارتباطی و آزمون فرسودگی تحصیلی استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها روایی محتوایی می باشد و پایایی آن ها با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0و83/0 محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار استنباطی همچون آزمون t تک گروهی و آزمون ضریب همبستگی پیرسون در محیط نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. براساس نتایج حاصله از این پژوهش میانگین مهارت های ارتباطی 62/2 و میانگین فرسودگی تحصیلی 42/1 می باشد که پژوهش حاضر نشان می دهد ارتباط معنی دار معکوسی بین مهارت ارتباطی و فرسودگی تحصیلی وجود داشت؛ به طوری که افرادی که مهارت ارتباطی بالاتری داشتند، فرسودگی تحصیلی کمتری را گزارش نمودند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • هادی بشیری*، رضا عبدالرحمانی، جعفر حسین پور صفحات 19-49

    پرسش اساسی تحقیق حاضر آن بود که(در کنار آثار مثبت این شبکه ها) استفاده از شبکه پیام رسان تلگرام تا چه اندازه در گرایش جوانان همدانی به ناهنجاری ها و جرایم اخلاقی موثر بوده است؟ به عبارت دقیق تر، سهم محتواهای شبکه پیام رسان تلگرام با تاکید بر پنج تاثیر واسط «تضعیف نظارت خانوادگی»، «ترویج بی بندوباری»، «کم رنگ کردن ارزش های مذهبی»، «تبلیغ سبک های زندگی غربی»، و «اطلاع رسانی نامطلوب» در گرایش جوانان همدانی به جرایم و ناهنجاری های اخلاقی تا چه اندازه بوده است؟ پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایش و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری کلیه جمعیت جوان شهر همدان در سال 1395بوده که بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش و ابزارگردآوری اطلاعات به ترتیب میدانی و پرسش نامه محقق ساخته است. روایی پرسش نامه از طریق اعتبار صوری و پایایی آن نیز به وسیله ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت که آلفای کل 82/0 بود. یافته ها نشان می دهد که به ترتیب الف) تضعیف نظارت خانوادگی 55/0 ب)ترویج بی بندوباری 76/0 ج)کم رنگ کنندگی ارزش های مذهبی 73/0 د)اطلاع رسانی شبکه تلگرام 84/0 و) تبلیغ سبک های زندگی غربی90/0 در گرایش به ناهنجاری ها و جرایم اخلاقی برخوردار بوده است. ضمن این که بر اساس آزمون فریدمن تضعیف نظارت خانوادگی32/3 در بالاترین اولویت و نقش تبلیغی سبک های زندگی غربی با 80/2 در اولویت پنجم تاثیر پیام ها در گرایش جوانان به ناهنجاری ها و جرایم اخلاقی قرار داشت.

    کلیدواژگان: جرایم اخلاقی، ناهنجاری های اخلاقی، گرایش، جوانان، شبکه اجتماعی مجازی تلگرام، سبک زندگی
  • عباس عزیزی*، ناصر بیات، خلیل هلالی، قاسم جوکار صفحات 51-80

    تجربه جهانی طی چند دهه گذشته نشان می دهد که توسعه گردشگری در فضاهای جغرافیایی و از جمله نواحی شهری همواره به اشکال و درجات مختلف پیامدهای مثبت و منفی گوناگونی در ابعاد امنیتی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و محیطی به همراه داشته است. پژوهش حاضر بر شناخت و تحلیل اثرات منفی امنیتی ناشی از فعالیت اقامتگاه های گردشگری غیررسمی در شهر همدان تمرکز دارد. بنیان روش شناسی پژوهش مبتنی بر روش شناسی کیو به عنوان یک روش ترکیبی یا آمیخته است. روش کیو یک بسته روش شناسی کامل است که به ترتیب مراحل مطالعه کیفی و مطالعه کمی را در بر می گیرد. همچنین، تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی به شمار می آید. 64 نفر از میان اهالی فضای گفتمان به روش نمونه گیری هدفمند برای مشارکت در پژوهش انتخاب شد. بر اساس یافته های مطالعه ی فضای گفتمان در مرحله کیفی اثرات منفی فعالیت اقامتگاه های غیررسمی شامل 16 گزاره شناسایی شد. در مرحله کمی برای کشف الگوهای ذهنی موجود درباره اثرات منفی امنیتی از روش های تحلیل خوشه ای و تحلیل تشخیص استفاده شد و بر این اساس 5 الگوی ذهنی متمایز شناسایی شد. به طور خلاصه دیدگاه نخست، سرپوش گذاشتن بر جرم و ناهنجارهای اجتماعی؛ دیدگاه دوم، قانون گریزی و تخریب وجهه یا تصویر مقصد گردشگری؛ دیدگاه سوم، تضعیف امنیت جوامع میهمان و میزبان، دیدگاه چهارم، تهدید امنیت اقتصادی مقصد گردشگری و دیدگاه پنجم، تضعیف کنترل اجتماعی و کنترل انتظامی را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اثرات امنیتی، اقامتگاه غیر رسمی، گردشگری، روش کیو، همدان
  • عباس مرادی، سیدکاظم طاهری، نصرالله عرفانی*، میلاد ثباتیانی صفحات 81-94

    مسمومیت یکی از علل مهم مرگ و میر در اغلب کشورها و یک مساله حایز اهمیت در بهداشت عمومی است و داروها یکی از شایع ترین علل مسمومیت هستند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی و علت مسمومیت با ترامادول در بیماران ارجاع شده به بخش مسمومیت مرکز آموزشی درمانی فرشچیان شهر همدان انجام گرفت. در این مطالعه توصیفی - مقطعی (Cross - Sectional) به روش نمونه گیری آسان، کلیه بیماران مبتلا به مسمومیت حاد ناشی از ترامادول مراجعه کننده به بخش مسمومیت بیمارستان فرشچیان همدان از مهر ماه لغایت اسفند ماه سال 1393 شمسی از نظر خصوصیات جمعیت شناسی، علایم بالینی و علت مسمومیت مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها پس از گردآوری با نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد مجموع بیماران مورد بررسی 92 نفر، میانگین سنی بیماران6/21 سال، از نظر جنسیت 1/89 درصد مرد، 9/10 درصد زن بودند، حدود 7/58% مسمومیت ها عمدی بود. شایع ترین علامت بالینی کاهش هوشیاری(8/84%) و تشنج(7/58%) بود. میانگین دوز مصرفی ترامادول در مردان 2300 میلی گرم و در زنان 2000 میلی گرم بود(P.value= 0.59). بنابراین، نتیجه گرفته می شود که سوء مصرف ترامادول یکی از علل مهم مسمومیت در جوانان و نوجوانان خصوصا مردان است که عمدتا به صورت عمدی و به قصد خودکشی صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: سوء مصرف، ترامادول، مسمومیت
  • اژدر شمخانی*، حمیدرضا مرادی رستگار صفحات 95-117

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش امر به معروف و نهی از منکر در امنیت و انتظام جامعه می باشد. معروف، هرکار نیک و شایسته ای است که دین، عقل و فطرت به آن دستور دهد و مطلوب سعادت انسان باشد. منکر هر عمل ناپسندی است که نفس یا شیطان به آن دعوت کند. از نظر اسلام، دو فریضه امر به معروف ونهی از منکر، راهکاری عملی برای جلوگیری از انحراف در دین است. از این رو قرآن کریم نخستین وظیفه همه انبیاء را امر به معروف و نهی از منکر معرفی کرده است. این دو فریضه باید توسط همه افراد جامعه، چه در مسایل فردی و جزیی و چه درمسایل اجتماعی و کلی اجرا شود؛ زیرا این دو فریضه، علت مبقیه دین است و نقش بنیادین در امنیت اخلاقی و معنوی جامعه اسلامی دارد. امروزه که استکبار جهانی، با تهاجم فرهنگی امنیت اخلاقی و معنوی جامعه دینی را متزلزل نموده است. ضرورت دارد که امر به معروف و نهی ازمنکر بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد و پیرامونش بحث و گفتگو شود. در این تحقیق، روش پژوهش توصیفی تحلیلی(اسنادی) بوده است. با بررسی متون کتب و مجلات مرتبط با موضوع پژوهش به بررسی آثار امربه معروف و نهی از منکر در امنیت وانتظام جامعه پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که امنیت انسجام و بقای جامعه و وحدت آن و برقراری عدالت اجتماعی از مهم ترین آثار امربه معروف و نهی از منکر در امنیت و انتظام جامعه می باشند.

    کلیدواژگان: امربه معروف، نهی از منکر، امنیت، جامعه
  • هادی قزوینه، امید دلاوری * صفحات 119-137

    کشف، تولید، قاچاق و مصرف موادمخدرهای جدید در دنیا به یک معضل بزرگ و تاحدودی غیرقابل مهار تبدیل شده است. هر روزه در رسانه ها عینا شاهد یک نوع مخدر جدید گیاهی و یا صنعتی هستیم که جامعه به ویژه جوانان را درگیر کرده است. در این مقاله، به بررسی عوامل شیوع یکی از این نوع مخدرهای گیاهی بنام گل پرداخته شده است. چون تحقیق حاضر از نوع تحقیق های کیفی است، فاقد فرضیه، جامعه آماری و روش نمونه گیری است. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق به صورت کتابخانه ای و مراجعه به اسناد و منابع مکتوب و مبتنی بر یادداشت برداری علمی از مستندات پروندهای قضایی موجود در بایگانی پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی استان همدان است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات، توصیفی، یعنی یافته های گردآوری شده دسته بندی و هر ویژگی استخراج و نتیجه گیری شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که استان همدان همانند برخی استان های کشور روند رو به رشد قاچاق و مصرف گل را داشته است. از عوامل عمده گرایش به این امر را می توان عدم آگاهی، بیکاری، کسب درآمد، در دسترس بودن، ترویج بی خطر و کم خطربودن، جایگزینی با موادمخدر پرخطر و سودآوری قاچاق عنوان نمود و راهکارهای کاهش گرایش به مصرف گل عبارتند از: برنامه ریزی برای پرکردن اوقات فراغت همه جامعه به ویژه جوانان، ایجاد زیر ساختارهای لازم برای درمان بیماران، اطلاع رسانی و آگاه سازی عمومی و پیشگیری اولیه، اجتماعی کردن مساله، تدوین قوانین پویا و جامع.

    کلیدواژگان: موادمخدر، قاچاق، اعتیاد، مخدر گل، شاهدانه
|
  • Javad Hedayati Manzour*, Majid Mohamadian Shamim, Majid Sharifi Rahnmo Pages 1-18

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between communication skills and academic burnout among undergraduate students at Bu-Ali Sina University in Hamedan. Students studying in the academic year of 2017-2018 and the volume of the community are 7087 students. The method is descriptive-correlational and 460 individuals were selected as sample to collect the required data. Two standard questionnaires, communication skills test and academic burnout test, have been. Validity of the questionnaires was content validity and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.77 and 0.83, respectively. Collected data were analyzed using inferential statistics such as t-test and Pearson correlation coefficient in SPSS software. Based on the results of this study, the mean of communication skills was 2.62 and the mean of burnout was 1.42, which shows that there is a significant reverse relationship between communication skills and academic burnout, so that those who have skills Had a higher education, reported less academic burnout.

    Keywords: Communication Skills, academic burnout, students
  • Hadi Bashiri *, Reza Abdolrahmani, Jafar Hosseinpor Pages 19-49

    The main question of the present research was that, besides the positive effects of these networks, how much has the use of the telegram messenger network been effective in the tendency of Hamedan youth to abnormality and moral crime? In other words, to what extent was the contribution of the content of telegram messenger network by emphasizing five immediate effects as "weakening of family monitoring", "promoting unwantedness", "dimming religious values", "promoting the life style of the West," and "undesirable informing" to the tendency of Hamedan youth to commit moral crimes and abnormalities? The present study is a descriptive-analytical method and it is practical in terms of purpose. The statistical population of all young population of Hamedan was 384 in 2016, based on the sampling method for determining the size of the Koclar sample, as multistage cluster sampling. The method and tool for data collection is done in the order of field and researcher's questionnaire. The validity of the questionnaire was verified through formal credibility and its reliability by the alpha coefficient of Grönbach. The alpha was 0.82, the results showed that: a) weakening of family monitoring is 0.55 (b) promotion of chaos is 0.76) dimming of religious values (0.73); telegram network communication is (0.84); and the promotion of western life style is (90%) in tendency to abnormality and moral crimes. In addition, according to Friedman's test, the weakening of family monitoring with 3.32 was in the highest priority and the role of the promotion of Western lifestyle styles with 2.80 was in the fifth priority of the impact of messages on the tendency of young people to abnormalities and moral crimes.

    Keywords: Moral Crimes, Ethical Abnormalities, Tendency, Youth, Telegram Virtual Network, Lifestyle
  • Abbas Azizi *, Nasser Bayat, Khalil Helali, Ghasem Jokar Pages 51-80

    The global experience over the past decades has shown that the development of tourism in geographical spaces, including urban areas, has always led to various forms and degrees of negative and positive outcomes in the security, economic, socio-cultural and environmental dimensions. The present study focuses on the identification and analysis of negative security effects caused by the activities of informal tourist residencies in Hamedan. The basis of research methodology is based on Q methodology as a hybrid or mixed method. The Q method is a complete methodology package that involves qualitative study stages and a quantitative study. The present research is also considered to be a type of applied research in terms of purpose. 64 people were selected from the discourse space through targeted sampling to participate in the research. Based on the findings of the study of discourse space in the qualitative stage, the negative effects of the activities of informal residences including 16 propositions were identified. In the quantitative stage, cluster analysis and diagnostic analysis methods were used to discover the existing mental patterns about the negative security effects and, accordingly, five distinct mental patterns were identified. In short, the first view is about covering up crime and social anomalies; the second view is about rule escaping and the destruction of the image or face of the destination of tourism; the third view is about the weakening of the security of guest and host communities, the fourth view is about the threat of economic security of tourism destination, and the fifth view is about the weakening of social control and police control.

    Keywords: Security Effects, Informal Residence, Tourism, Q Method, Hamedan
  • Abbas Moradi, Seyyed Kazem Taheri, Nasrollah Erfani *, Milad Sabatani Pages 81-94

    Poisoning is one of the most important causes of mortality in most countries and an important issue in public health, and drugs are one of the most common causes of poisoning. The aim of this study was to determine the frequency and cause of poisoning with tramadol in patients referred to the poisoning department of Farshchian Medical Center in Hamadan. In this descriptive cross-sectional study, all patients with acute poisoning due to tramadol referring to the poisoning section of Farshchian Hospital of Hamedan were studied from October to March 2014, in terms of demographic characteristics , clinical signs and causes of poisoning. Data were analyzed by SPSS16 software. The findings showed that the total number of patients examined was 92, the mean age of patients was 21.6 years, the sexes were 89.1% male, 10.9% female, and 58.7% were deliberate poisoning. The most common symptoms were decreased consciousness (84.8%) and seizure (58.7%). The mean dose of tramadol was 2300 mg in men and 2000 mg in women (P value = 0.59). Therefore, it is concluded that the abuse of tramadol is one of the most important causes of poisoning in young people, especially men, which is mainly deliberately and intentionally suicidal.

    Keywords: Abuse, Tramadol, poisoning
  • Azhdar shamkhani *, Hamid Reza Moradi Rastegar Pages 95-117

    The purpose of this research is to investigate promoting virtue and preventing vice in the security and safety of society. Virtue is any good and nice deed that religion, mind and wisdom commands it, and is the bestowal of human prosperity. The vice is any bad act that soul or devil invites. In terms of Islam, both promoting virtue and preventing vice are a practical way of avoiding painful deviations. From this point of view, Quran has considered the first duty of all the Prophets as promoting virtue and preventing vice. These two acts must be carried out by all people in the community, whether in individual or in trivial or in social and general matters. These two acts are the cause of religion and play a fundamental role in the ethical and spiritual aspects of the Muslim community. Today, global arrogance has shaken the religious community with a cultural invasion of moral and spiritual security, it is imperative that promoting virtue and preventing vice are taken into account and have been discussed. In this research, the method of research was descriptive-analytical (documentary). By reviewing the texts of books and journals related to the subject of research, the effects of promoting virtue and preventing vice in the security and safety of the community have been investigated. The results of the research showed that the safety of the coherence and survival of the society and its unity and the establishment of social justice are the most important works of promoting virtue and preventing vice in security and safety of society.

    Keywords: promoting virtue, Preventing vice, Security, Society
  • Hadi Ghazvinieh, Omid Delavari * Pages 119-137

    The discovery, production, trafficking and consumption of new drugs in the world has become a major and somewhat uncontrollable dilemma. Every day in the media, we are witnessing a new type of plant or industrial drug that has involved society, especially the youth. In this paper, the prevalence of one of these types of herbal drugs called Marijuana has been investigated. Since the present study is qualitative research, there are no hypothesis, statistical society and sampling method. The method for collecting information in this research is in the form of a library and referring to written sources and based on the scientific note taking from the documentation of judicial cases in archives of police fighting against drugs in Hamedan. The method of analyzing information is descriptive, i.e. the collected findings are classified and each feature is extracted and concluded. The findings of the research indicate that Hamedan, like some cities in the country, has a growing trend of smuggling and Marijuana use. The main factors in this regard can be the lack of knowledge, unemployment, income, availability, the promotion of being harmless and having low risk, the replacement of high-risk drugs and the profitability of smuggling. The ways to reduce the tendency to consume Marijuana include planning for the leisure time of the entire community, especially the youth, creating the necessary infrastructure for treating patients, informing and public awareness, and early prevention, socializing the issue, compilation of dynamic and comprehensive laws.

    Keywords: drug-smuggling, Addiction, Marijuana, cannabis